Centrul de informare Europe Direct (CIED) Bucureşti
Institutul European din Romania
 • Summitul UE-Ucraina: UE oferă sprijin suplimentar pentru descentralizare, lupta împotriva corupției, împuternicirea societății civile și guvernarea responsabilă și eficientă în Ucraina

  Reprezentanța Comisiei Europene în România 8 iul 2019

  În cadrul celui de-al 21-lea summit UE-Ucraina,Comisarul European  Johannes Hahn, a semnat cu omologul său guvernamental ucrainian 4 programe în valoare de 109 milioane de euro din pachetul anual de sprijin al Comisiei pentru Ucraina din 2019. Noul pachet de sprijin al UE se va concentra pe descentralizare, lupta împotriva corupției, sprijinirea societății civile și cooperarea tehnică pentru facilitarea reformelor cheie și punerea în aplicare a Acordului de asociere și a zonei de comerț liber aprofundat și cuprinzător.

   

  Prin participarea la Summit, comisarul Hahn, a declarat: “Noul nostru sprijin va ajuta Ucraina să pună în aplicare reforme-cheie care vor avea un impact tangibil asupra vieții oamenilor și care va îmbunătăți relațiile cu UE. Ucraina a avansat într-o serie de reforme importante, și este important să nu existe nicio descreștere, în special în domenii precum lupta împotriva corupției sau descentralizarea. UE și-a intensificat, de asemenea, sprijinul față de societatea civilă, care este esențială pentru o mai bună guvernare în Ucraina “.

   

  UE a sprijinit descentralizarea cu €40 milioane prin programul U-LEAD din 2015 și a contribuit la una dintre cele mai reușite reforme realizate de guvernul ucrainean. Reforma descentralizării a permis procesul de amalgamare voluntară a comunităților locale, transferul de putere mai aproape de cetățeni în ceea ce privește afacerile locale, inclusiv bugetul, precum și îmbunătățirea furnizării serviciilor la nivel local. UE va completa programul actual pentru a consolida capacitățile administrative la nivelul administrațiilor locale, regionale și naționale. În plus, suplimentarea contribuie la adaptarea funcționarilor și a funcționarilor publici la noile lor responsabilități, precum și la consolidarea încrederii și implicării cetățenilor în procesul de elaborare a politicilor la diferite niveluri de guvernare. Programul va continua să promoveze guvernanța pe mai multe niveluri în Ucraina, astfel încât acesta să fie transparentă, responsabilă și să răspundă nevoilor cetățenilor. Acesta include, de asemenea, o componentă de investiții pentru infrastructura municipală.

   

  Începând cu anul 2016, inițiativa UE privind combaterea corupției (EUACI), a contribuit cu €15 milioane la adoptarea unui cadru juridic cuprinzător, crearea de noi agenții pentru prevenirea și investigarea corupției, înființarea Curții de Înaltă Corupție, precum și introducerea  mecanismelor moderne anticorupție, cum ar fi un sistem electronic pentru declarațiile de active și o platformă de achiziții publice, ProZorro. Contribuția UE la a doua fază a programului va avea ca scop asigurarea durabilității reformelor anticorupție realizate până în prezent și consolidarea în continuare a acestor eforturi atât la nivel național, cât și la nivel local. De asemenea, va încerca să împuternicească societatea civilă, sectorul privat și cetățenii să promoveze integritatea, statul de drept și buna guvernanță.

   

  Pentru mai multe informații accesați link-ul.