Centrul de informare Europe Direct (CIED) Bucureşti
Institutul European din Romania
 • Reducerea șomajului: ce face UE

  Parlamentul European 3 iul 2019

  75% dintre europenii cu vârste între 20 și 64 de ani ar trebui să aibă un loc de muncă până în 2020. Acesta este un obiectiv al Uniunii, care dorește să reducă șomajul și să combată sărăcia.

  Criza economică și socială din 2008 a afectat economia globală, dar și ocuparea forței de muncă și politicile sociale. În consecință, rata șomajului a crescut în toate statele membre UE.

  Deși condițiile de pe piața de muncă a UE și drepturile lucrătorilor s-au ameliorat semnificativ în ultimii ani, combaterea șomajului rămâne una dintre provocările cheie ale Uniunii Europene pe calea către locuri de muncă de calitate și incluziunea socială.

  S-au depus eforturi în mai multe domenii, inclusiv pentru ajutarea tinerilor să intre pe piața muncii, combaterea șomajului pe termen lung, îmbunătățirea competențelor și facilitarea mobilității lucrătorilor în Uniunea Europeană.

  Rata șomajului în UE

  De la începutul anului 2013, rata șomajului în UE este în continuă scădere.

  În aprilie 2019, aceasta a scăzut până la 6,4% (de la 7% în aprilie 2018), cel mai scăzut nivel de la publicarea pentru prima dată a statisticilor UE lunare privind șomajul, în ianuarie 2000. În zona euro, rata șomajului era de 7,6% în aprilie 2019, față de 8,4% în aprilie 2018.

  Competențe UE, competențe naționale

  Responsabilitatea pentru ocuparea forței de muncă și politicile sociale este în principal a statelor membre UE. Cu toate acestea, UE completează și coordonează acțiunile statelor membre și promovează schimbul de experiență.

  Pentru mai multe informații pe acest subiect, puteți citi mai multe aici