Centrul de informare Europe Direct (CIED) Bucureşti
Institutul European din Romania
 • Plăți transfrontaliere ieftine: beneficiile monedei euro pentru toată UE

  Biroul de Legătură al Parlamentului European 07 feb 2019

  Plățile în euro în zona euro nu costă aproape nimic. De acum, și persoanele din restul UE vor beneficia de taxe reduse pentru plăți.

  Pe 14 februarie, eurodeputații vor vota reguli ce vor garanta taxe mai mici pentru plățile transfrontaliere în UE și mai multă transparență privind taxele de conversie valutară în momentul în care o plată implică monede diferite.

  Taxe mai mici pentru plățile efectuate în țările din afara zonei euro

  Regulile existente deja prevăd costuri reduse pentru plățile efectuate între țările din zona euro. De exemplu, dacă locuiți în Finlanda și cumpărați o pereche de pantofi din Italia, taxa pentru efectuarea plății este aceeași ca cea pentru o plată națională, adică în cele mai multe cazuri zero.

  Încă dacă locuiți în România, care nu face parte din zona euro, și doriți să comandați aceeași pereche de pantofi, taxa pentru o plată în euro efectuată în Italia ar putea să ajungă până la 14 de euro, conform unui studiu al Comisiei Europene.

  Schimbările în legislația UE vor alinia taxele pentru plăți în euro trimise sau primite de către bănci și alți furnizori de servicii în țările din afara zonei euro cu taxele percepute pentru plățile în moneda națională. Astfel, plățile în euro vor deveni mai convenabile, încurajând consumatorii să comande din străinătate și ducând la reducerea costurilor comerciale pentru companii.

  Acordul provizoriu la care au ajuns Parlamentul și Consiliul în decembrie este „un pas înainte pe piața unică UE”, a spus raportoarea Eva Maydell (PPE, Bulgaria). „Reducând taxele nejustificat de mari pentru transferurile de bani, instituțiile europene arată că împreună putem lucra în favoarea cetățenilor”, a adăugat dumneaei.

   

  Pentru mai multe detalii, click aici.