Centrul de informare Europe Direct (CIED) Bucureşti
Institutul European din Romania
 • Piața unică digitală: 52% dintre europeni cunosc normele prin care se interzice geoblocarea nejustificată

  Reprezentanța Comisiei Europene în România 27 iun 2019

  La șapte luni de când au început să se aplice noile norme împotriva geoblocării nejustificate, peste jumătate dintre europeni cunosc normele care interzic restricțiile asupra cumpărăturilor online și asupra vânzărilor transfrontaliere, comparativ cu 43% media din România.

   

  Rezultate despre România pe scurt

  • 69% dintre români au descărcat sau accesat muzică transmisă online în mod regulat,  ultimele 12 luni (comparativ cu o medie UE de 38%), iar 90% au optat pentru conținut gratuit.
  • 20% dintre români au accesat conținut online cu tematică sportivă (comparativ cu o medie UE de 16%), iar 84% au optat pentru conținut gratuit.
  • 84% dintre respondenții din România care au accesat cărți electronice în ultimele 12 luni, au făcut acest lucru gratuit.

   

  Un sondaj Eurobarometru publicat pe  27 iunie, arată că, la doar câteva luni de când se aplică regulamentul privind geoblocarea, 50 % dintre cetățenii UE cunosc, în general, acțiunile UE de combatere a discriminării nejustificate de care sunt răspunzători unii comercianți. Cu toate acestea, trebuie să se depună mai multe eforturi pentru ca drepturile digitale specifice consacrate în legislația UE să fie mai bine cunoscute, deoarece doar 29 % dintre respondenți știu exact ce drepturi au.

   

  Comisarul pentru economie digitală și societate digitală, Mariya Gabriel, a adăugat: Noile norme care elimină geoblocarea nejustificată aduc beneficii atât consumatorilor, cât și comercianților, oferind un acces mai echitabil la produsele și serviciile de pe piața unică a UE. Întreprinderile care continuă să restricționeze accesul consumatorilor încalcă pur și simplu legea. Comisia va continua să monitorizeze situația pentru a se asigura că normele sunt respectate.

   

  Pentru mai multe informații accesați link-ul.