Centrul de informare Europe Direct (CIED) Bucureşti
Institutul European din Romania
 • Parlamentul își începe noua legislatură cu șapte grupuri politice

  Biroul de Legătură al Parlamentului European 2 iul 2019

  Noul Parlament European s-a reunit prima dată pe 2 iulie. Eurodeputații au format șapte grupuri politice.

   

  După ce apar rezultatele alegerilor europene, deputații nou-aleși se organizează în grupuri politice, care reunesc reprezentanți din diferite state membre pe baza afinităților lor politice.

  Potrivit regulilor Parlamentului, un grup politic trebuie să fie compus din cel puțin 25 de deputați europeni provenind din cel puțin un sfert din statele membre (șapte). Deputații europeni pot aparține unui singur grup politic, dar pot alege să nu aparțină vreunui grup (neafiliați – NI). În prezent, 57 de deputați europeni rămân în afara grupurilor politice.

  Grupurile politice pot fi formate în orice moment al legislaturii. Până în prezent, șapte au îndeplinit criteriile necesare.

  Grupurile politice se bucură de anumite avantaje: joacă un rol important în stabilirea ordinii de zi a Parlamentului, li se alocă mai mult timp de vorbire în timpul dezbaterilor, au mai mult spațiu pentru birouri, mai mulți angajați și mai mulți bani pentru a organiza întâlniri și a distribui informații. De asemenea, acestea decid asupra înființării comisiilor parlamentare și a delegațiilor.

   

  Găsiți grupurile politice în ordinea dimensiunii accesând link-ul.