Centrul de informare Europe Direct (CIED) Bucureşti
Institutul European din Romania
 • Asigurarea auto: norme noi pentru protecția victimelor accidentelor rutiere

  Biroul de Legătură al Parlamentului European 07 feb 2019

  Aflați cum dorește Parlamentul să se asigure că victimele accidentelor rutiere beneficiază de o despăgubire echitabilă.

  Cu toate că drumurile europene sunt considerate a fi cele mai sigure din lume, în 2017, 25.300 de persoane și-au pierdut viața în accidente rutiere, iar 135.000 de persoane au fost grav rănite. Majoritatea victimelor au fost utilizatorii rutieri vulnerabili precum copiii, pietonii, bicicliștii și peroanele vârstnice.

  Pentru a proteja mai bine victimele accidentelor rutiere în UE, Parlamentul va vota asupra propunerii de îmbunătățire a directivei privind asigurarea auto. Noile reglementări vor garanta compensarea echitabilă a victimelor, vor descuraja utilizarea vehiculelor care nu sunt asigurate și vor garanta tratamentul egal pentru asigurații din diferite state membre.

  De asemenea, eurodeputații lucrează la îmbunătățirea normelor privind siguranța rutieră pentru a reduce numărul victimelor pe drumurile europene.

  Nivel mai ridicat de protecție pentru victime

  În prezent, în cazul în care asiguratorul vehiculului responsabil se află în insolvență, victimele accidentelor rutiere nu pot primi compensații sau întâmpină întârzieri în efectuarea plăților. În conformitate cu noile norme, în astfel de cazuri, responsabilitatea pentru despăgubiri ar fi transferată statelor membre. Totodată, eurodeputații propun acordarea de compensații în termen de maximum șase luni.

  Cetățenii din UE vor beneficia de același nivel minim de protecție. Pentru vătămările corporale, victimele vor avea dreptul la o asigurare de cel puțin 6.070.000 de euro pentru fiecare accident în care au fost implicate, indiferent de numărul acestora sau de 1.220.000 de euro pentru fiecare victimă. Pentru daunele aduse bunurilor, sumele minime de acoperire vor fi de 1.220.000 de euro pentru fiecare cerere de despăgubire, indiferent de numărul victimelor. Statele membre vor avea dreptul să stabilească sume mai mari.