Centrul de informare Europe Direct (CIED) Bucureşti
Institutul European din Romania
 • Apărarea: va crea UE o armată europeană?

  Parlamentul European 1 iul 2019

  Nu există o armată europeană, iar apărarea rămâne o competență națională exclusivă. În acest context, UE a luat recent măsuri de stimulare a cooperării în domeniul apărării.

  Din 2016 a avut loc un progres semnificativ în domeniul securității și apărării în Uniunea Europeană cu mai multe inițiative UE concrete pentru stimularea cooperării și consolidarea capacității Europei de a se auto-apăra. Citiți în articolul nostru despre ultimele dezvoltări în domeniu.

   

  Așteptări mari pentru apărarea UE

  Europenii se așteaptă ca UE să garanteze securitatea și pacea. Trei sferturi dintre europeni (75%) sunt în favoarea unei politici comune UE în domeniul apărării și securității, arată un sondaj Eurobarometru special în domeniul securității și apărării, publicat în 2017. Majoritatea europenilor (55%) s-au declarat în favoarea creării unei armate europene. Mai recent, într-un sondaj Eurobarometru din martie 2018, 68% dintre europeni au spus că ar dori ca UE să facă mai multe în domeniul apărării.

  Cel mai puternic sprijin pentru creșterea implicării UE în securitate și apărare este înregistrat în Cipru (92%), urmat de România (80%).

  Acțiuni recente UE pentru consolidarea cooperării în domeniul apărării

  Tratatul de la Lisabona prevede o politică UE comună în domeniul apărării [articolul 42(2) TEU]. Însă Tratatul afirmă clar prioritatea politicii naționale în domeniul apărării, inclusiv statutul de membru NATO sau neutralitatea.

  În ultimii ani, UE a început să implementeze inițiative ambițioase pentru furnizarea de resurse, stimularea eficienței, facilitarea cooperării și susținerea dezvoltării capacităților.

  Mai multe detalii puteţi afla aici.