Centrul de informare Europe Direct (CIED) Bucureşti
Institutul European din Romania
 • Alo, Bruxelles! CESE şi Europa Verde

  Ana-Maria Cononovici 12 feb 2020

  Lupta împotriva schimbărilor climatice s-a aflat pe ordinea de zi a sesiunii plenare din ianuarie a Comitetului Economic și Social European (CESE), care a găzduit o dezbatere privind Acordul verde european.

  UE conştientizează că trebuie luate măsuri urgente pentru ca protecția climatică și dezvoltarea durabilă să se realizeze, iar Uniunea Europeană trebuie să preia conducerea şi să o facă prin exemplu personal. La dezbaterea de la Bruxelles din 23 ianuarie 2020, președintele CESE, Luca Jahier, a atenţionat: “Suntem într-un moment critic. Din păcate, lumea nu este pe cale să atingă obiectivele Acordului de la Paris privind schimbările climatice și acest lucru ar putea avea implicații devastatoare pentru noi toți “.

  Președintele CESE a adăugat că tranziția la o economie durabilă, neutră de carbon și eficientă din punct de vedere al resurselor a necesitat schimbări fundamentale în societatea noastră și în economia noastră, subliniind că UE a trebuit să contribuie la două niveluri, pe o parte, punând în aplicare agenda 2030 și pe de altă parte promovându-o în lume. “În calitate de CESE, suntem convinși că punerea în aplicare a Agendei 2030 trebuie să fie prioritatea principală a UE pentru următorul deceniu. Europa trebuie să fie liderul, liderul global al climei!” a adăugat tot el.

  Jahier a deplâns lipsa de voință politică a țărilor prezente la întâlnirea de la Madrid de a-și intensifica eforturile climatice, ceea ce a dus la un rezultat mediocru la summitul internațional privind climatul. Cu toate acestea, el a lăudat Comunicarea președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu privire la Acordul Verde European și angajamentul său puternic pentru neutralitatea climei până în 2050.

  De altfel, preşedintele Luca Jahier lăuda implicarea dovedită de Ursula von der Leyen încă de la începutul mandatului acesteia: Track „Sunt foarte încântat că echipa Von Der Leyen a decis să înceapă cu un program foarte ambiţios, foarte apropiat de propunerile pe care CESE le-a făcut în ultimii zece ani, „Pactul Verde”. Pactul verde, Europa sustenabilă, sunt agenda zilei de mâine! Şi asta pentru că, aşa cum spunea cineva cu teroriştii poţi negocia, dar nu poţi negocia cu clima,  iar aceasta este problema viitorului, este modalitatea prin care putem asigura locuri de muncă bune, securitate socială, să conducem noua revoluţie industrială, noua revoluţie socială, noua organizare a societăţii noastre.”

  Luca Jahier (foto: © European Union, 2019,Photographer: Lukasz Kobus, Source: EC – Audiovisual Service)

  Acest articol este preluat pe site-ul IER în baza parteneriatului încheiat între Societatea Română de Radiodifuziune, prin Radio România Internaţional și Institutul European din România în cadrul proiectului editorial EuranetPlus.