Centrul de informare Europe Direct (CIED) Bucureşti
Institutul European din Romania
 • Experiențe Erasmus – De ce vreau să mă întorc acasă?

  brosura_ERASMUS_2015_coperta

  Tot mai mulţi tineri români, plecaţi să studieze prin intermediul programelor europene de mobilitate la facultăţi de prestigiu din Europa și nu numai, se gândesc să se întoarcă în ţară. Sunt specialişti în diverse domenii, de la IT, marketing sau finanţe, la studii europene, care sunt dispuşi să renunţe la beneficiile financiare mai mari din străinătate pentru a-şi pune în aplicare proiectele şi pentru a-şi construi o carieră de succes aici, în ţară.

  Datele UNESCO arată că peste 30.000 de români studiază la universităţi din Europa. Cei mai mulţi în Italia, Marea Britanie, Germania, Olanda şi Danemarca. Potrivit estimărilor agenţiilor de recrutare, jumătate dintre aceştia se gândesc să se întoarcă în România, din ce în ce mai mulţi în comparație cu anii trecuţi.

  Astfel, Europe Direct București şi-a propus să reunească în acest material informativ poveştile de succes ale tinerilor români beneficiari ai unor burse de studiu în afara graniţelor ţării, detalii despre procedura de selecţie, despre experienţa de studiu într-un sistem de învăţământ diferit şi, mai ales, de ce au ales să se întoarcă în ţară după finalizarea studiilor.

  Anul European pentru Dezvoltare este anul poveștilor, în care relatăm despre cum putem impulsiona participarea la dezvoltare, din dorința de a oferi o nuanță diferită comunicării despre cooperarea internațională, de a aduce în prim planul discuțiilor poveştile tinerilor obișnuiți, adesea cei mai dinamici și importanți factori de schimbare în comunitățile în care își desfășoară activitatea.

  Vă invităm să parcurgeți în paginile acestei broșuri poveștile frumoase ale tinerilor care au studiat în străinătate, din Olanda până în Spania, din Polonia până în Italia, din Franța până în Republica Moldova, sau din Letonia până în Austria ori Belgia.