Centrul de informare Europe Direct (CIED) Bucureşti
Institutul European din Romania
 • Stagii de practică la Comitetul Regiunilor (CoR)

  06 Mar 2017

  În fiecare an, Comitetul Regiunilor (CoR) oferă un număr limitat de stagii de practică pentru tineri cetăţeni din Europa şi alte colţuri ale lumii, prin care aceştia pot câştiga experienţă de muncă într-o instituţie europeană. Există două tipuri de stagii: stagii plătite de lungă durată (“stages”) sau perioade scurte de studiu neplătite (“séjours d’étude”).

  Stagii plătite de lungă durată
  În fiecare an, Comitetul Regiunilor oferă tinerilor absolvenţi un număr limitat de stagii de practică cu o durată de 5 luni. Aceste perioade de stagiu implică experienţă de muncă într-unul dintre serviciile Comitetului Regiunilor şi se derulează între 16 februarie şi 15 iulie (stagiile de primăvară) sau între 16 septembrie şi 15 februarie (stagiile de toamnă).

  Scopul organizării stagiilor de practică la CoR este:

  • de a da o idee despre activităţile CoR şi despre munca în instituţiile EU în general
  • de a furniza informaţii practice cu privire la modul de lucru al departamentelor sale
  • de a da posibilitatea stagiarilor să lucreze într-un mediu multicultural şi multilingvism
  • de a oferi posibilitatea stagiarilor de a-şi dezvolta şi pune în practică cunoştinţele acumulate de-a lungul studiilor sau carierei personale.

   Stagiarii sunt selectaţi dintre cetăţenii statelor membre UE. Cu toate acestea, există un număr restrâns de locuri pentru cetăţenii provenind din state nemembre.

   Candidaţii trebuie:

  • să fie absolvenţi de facultate sau posesori de diplome echivalente unei diplome universitare acordată la sfârşitul unui curs de studii;
  • să cunoască foarte bine una dintre limbile oficiale ale UE şi satisfăcător o alta (franceză sau engleză).
   Se pot acorda subvenţii pentru aceste stagii. În prezent, subvenţiile sunt în valoare de 25% dintr-un salariu al oficialilor AD5/lună. Cursanţii căsătoriţi ale căror soţii/soţi nu au servicii bine plătite primesc un supliment lunar de 100 Euro, precum şi cei care au un copil dependent. De asemenea, un stagiar cu dizabilități poate beneficia de un adaos în valoare de până la jumătate din subvenţia lunară.

   Date limită:

  • 31 martie, miezul nopţii, ora Bruxelles, pentru stagiile de toamnă din 16 septembrie până în 15 februarie
  • 30 septembrie, miezul nopţii, ora Bruxelles, pentru stagiile de primăvară din 6 februarie până în 15 iulie

  Înscrierea se face doar online, prin internet. Formularele de înscriere online sunt disponibile la aici.
  Perioade de studiu scurte neplătite
  CoR oferă, de asemenea, perioade de studiu scurte neplătite (séjours d’étude), în cadrul unuia dintre serviciile sale, persoanelor ale căror activităţi profesionale, academice sau de cercetare cer familiarizarea cu activităţile şi/sau politicile Comitetului. Natura sarcinilor ce trebuie îndeplinite de stagiari depinde, în mare măsură, de departamentul în care sunt repartizaţi; în timp ce unele departamente sunt orientate mai mult spre politică, alte au un caracter pur administrativ.

  Candidaţii trebuie: