Centrul de informare Europe Direct (CIED) Bucureşti
Institutul European din Romania
 • Corpul European de Solidaritate

  Eurodesk Romania 23 nov 2018

  Corpul European de Solidaritate este noua inițiativă a Uniunii Europene care le oferă tinerilor șansa de a face voluntariat sau de a se implica în proiecte în propria țară sau în străinătate pentru a ajuta comunități și oameni din toată Europa.

  Inițiativa a fost prezentată de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu ocazia discursului anual privind starea Uniunii Europene din septembrie 2016 și a fost lansată oficial în decembrie 2016.

  Cine poate participa
  Tinerii care au împlinit 18 ani, care au reședința legală sau au cetățenia unuia dintre
  – Statele membre ale Uniunii Europene,
  – Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Turcia, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei.
  Unele proiecte pot avea unele restricții suplimentare privind vârsta, rezidența legală sau naționalitatea, în funcție de tipul de proiect și de modul în care este finanțat.

  Cum functioneazã
  Te poți înscrie în Corpul European de Solidaritate încă de la vârsta de 17 ani, însă, pentru a participa efectiv la proiecte, trebuie să ai peste 18 ani. În ceea ce privește limita superioară de vârstă, trebuie să finalizezi proiectul la care participi înainte de a împlini 31 de ani.
  După finalizarea unui simplu proces de înregistrare, poți fi selectat și invitat să participi în diverse proiecte, cum ar fi:
  – Reconstruirea unei școli sau a unui centru comunitar care a fost devastat în urma unui cutremur;
  – Acordarea de sprijin solicitanților de azil nou-veniți;
  – Curățarea vegetației din păduri pentru a preveni incendiile;
  – Muncă într-un centru comunitar pentru persoane cu dizabilități.

  Tinerilor nu li se va cere să furnizeze servicii legate de răspunsul imediat în caz de dezastre. Aceste tipuri de sarcini vor continua să fie efectuate de cei cu pregătire specială și experiență pentru a acționa în condiții de siguranță în aceste medii periculoase.
  Proiectele susținute de Corpul European de Solidaritate pot dura între două și douăsprezece luni. Acestea se vor desfășura, în general, în statele membre ale Uniunii Europene.

  Beneficii

  După finalizarea proiectului de voluntariat, vei primi un certificat de participare. Acesta îți poate fi de folos atunci când îți cauți un loc de muncă sau dacă dorești să îți continui studiile.

  Nu vei primi un salariu, dar îți vor fi acoperite cheltuielile de deplasare, cazare și întreținere și vei beneficia de asigurare pe durata întregului proiect. De asemenea, vei primi o mica sumă de bani pentru acoperirea cheltuielilor zilnice.

  Vei participa la cursuri de formare, înainte și imediat după începerea activității.

  Mai multe informații: https://europa.eu/youth/solidarity_en