Centrul de informare Europe Direct (CIED) Bucureşti
Institutul European din Romania
 • Ziua Europei – „Iubește Europa! Fall in love with Europe!”

  Cezara Panait 9 mai 2017

  Centrul de Informare Europe Direct București și Institutul European din România au organizat la data de 9 mai evenimentul artistic dedicat Zilei Europei – „Iubește Europa! Fall in love with Europe!”, celebrând valorile Uniunii Europene, unitatea și diversitatea, prin multiculturalitatea reprezentată de momentele artistice și atelierele meșteșugărești.

  Ne-au onorat cu prezența, în calitate de vorbitori la acest eveniment, Corina Crețu, Comisar european pentru politică regională, Marius Alexandru Dunca, Ministrul Tineretului și Sportului, Gabriela Firea, Primarul General al Municipiului București, Ștefan Popescu, Consilier al Ministrului delegat pentru Afaceri Europene, Ministerul Afacerilor Externe, Prof. univ. dr. Alina Bârgăoanu, Decan al Facultății de Comunicare și Relații Publice din cadrul SNSPA și Președintele Consiliului de Administrație al Institutului European din România, Gabriela Drăgan, Directorul General al Institutului European din România și Loredana Licuța, Coordonatorul Centrului de Informare Europe Direct București.

  Evenimentul a debutat cu o dezbatere având tema „La mulți ani UE – La mulți ani România!”, în care invitații menționați au interacționat cu tinerii reprezentanți ai mai multor asociații studențești, arătând preocuparea pe care aceștia o au față de problemele tinerilor implicați în viața civică. Panelul de discuții a fost moderat de Dan Cărbunaru, Director Caleaeuropeană.ro.

  Deși vremea a fost mohorâtă, atmosfera generală a fost înseninată de momentele artistice care au reliefat identitatea comună europeană în toată diversitatea ei, sub titlul „Tradiții și obiceiuri europene”. Spectatorii au fost încântați să urmărească melodii și dansuri specifice din diverse state ale Uniunii Europene.

  Uniunea Elenă, reprezentată de Ansamblul „Asteria”, a susținut un program de dansuri tradiționale grecești din zona Makedonia și melodii de tavernă interpretate de solista de muzică grecească Silviana Argyro, câștigând cu ușurință admirația publicului.

  Asociația Italienilor din România RO.AS.IT reprezentată de grupul L`Allodola, a interpretat atât melodii cât și mişcări de dans animate de costumele colorate ale portului tradițional din Italia.

  Elevii de la Colegiul German „Goethe”, au contribuit la momentul artistic în mod original, aducând în atenția publicului pași de dans și melodii specifice de pe meleagurile Germaniei.

  Ansamblul folcloric „Mugurel de Vlașca”, reprezentat de cei mai tineri participanți la acest eveniment, de la copii de câțiva ani, până la adolescenți, a susținut mai multe suite de dansuri românești. Micuții participanți au cucerit deopotriva inimile invitaților la eveniment, cât și pe cele ale publicului, doamna Comisar european pentru politică regională, Corina Crețu, chiar îmbrățișând-o afectuos pe cea mai mică fată din Ansamblul „Mugurel de Vlașca”.

  Îndemnați de entuziasmul și bucuria copiilor, oamenii din public, de la cei mai tineri spectatori și până la cei mai în vârstă, au susținut ritmul de dans de pe scenă, desfășurând pe platoul de la Universitate mișcări asemenea celor interpretate de participanții la program.

  Susținând talentul artistic al tinerilor, a fost lansat concursul de fotografie organizat de Centrul de Informare Europe Direct București, denumit Romania@10EU, care îi îndeamnă pe cei interesați să își manifeste pasiunea pentru fotografie, fiind recompensați pentru aptitudinile lor cu premii substanțiale: un aparat foto DSLR Canon pentru locul I, un smartphone Samsung Galaxy J5 pentru locul al II-lea și o tableta Samsung Galaxy Tab pentru locul al III-lea.

  Întrucât participarea activă a tinerilor la procesul decizional european este importantă, în sprijinul acestui demers s-a desfășurat un Quiz pe tematici europene, la care mai mulți tineri au avut ocazia să își testeze cunoștințele despre Uniunea Europeană. Acest quiz a conținut întrebări din următoarele domenii: România și Uniunea Europeană, Cultură și civilizație, Instituții UE, Personalități europene, Simboluri, Istoria integrării europene, Drepturi cetățenești și Geografie. Concursul a fost moderat de Loredana Licuța și Andra Dobre, Coordonator Departament Comunicare, Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale. Câștigătoarea Locului I la acest concurs a fost eleva Liceului Teoretic „Ioan Petruș”, în timp ce Locurile II și III le-au revenit elevelor de la Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu”.

  În a doua parte a programului artistic, promovând diversitatea culturală din Uniunea Europeană, gândurile noastre au fost purtate de pe meleagurile spaniole, la cele franceze și apoi la cele românești. Elevii de la Liceul Bilingv „Migues de Cervantes” ne-au transmis din efervescența și pasiunea spaniolilor, interpretând cântece specifice și un dans antrenant de Passo Doble, elevii  Colegiului Național „Ion Creangă” au emoționat publicul prin melodii în limba franceză, interpretate cu vizibilă sensibilitate și au realizat o coregrafie tipic franțuzească, iar elevii de la Colegiul Tehnic „Media” au prezentat melodii și dansuri populare românești. Drapelul României nu a lipsit de pe scenă în timpul prestației artistice a Colegiului Tehnic Media,  în care tinerii pasionați de tradițiile românești au interpretat mai multe ritmuri de dans foarte cunoscute românilor.

  Momentele artistice au continuat cu un concurs de Karaoke, la care au participat elevi de la liceele: Colegiul Tehnic „Media”, Colegiul Tehnic „Carol I”, Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu” și Liceul Teoretic „Ioan Petruș”. Tinerii concurenți au interpretat melodii din țările Uniunii Europene, în limbile oficiale ale statelor respective. Locul I a fost câștigat de la eleva liceului „Ioan Petruș”, locul II a fost acordat elevului de la liceul „Mihail Sadoveanu” și locul III i-a revenit elevei de la Colegiul Tehnic „Carol I”.

  Pe tot parcursul evenimentului s-au desfășurat ateliere meșteșugărești, la care elevii au avut ocazia să își încerce măiestria în următoarele meșteșuguri europene: olărit, țesut, realizarea semnelor de carte țesute, a icoanelor pe sticlă, opincărit, împletituri textile, podoabe populare, jucării de lemn pentru copii, în prezența doamnei Paulina Popoiu, Manager al Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”.

  La aceste ateliere au participat elevi de la următoarele licee: Liceul Teoretic „Jean Monet”, Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza”, Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu”, Liceul Teoretic „Ioan Petruș”, Colegiul Tehnic „Carol I”, Complexul Educațional „Lauder-Reut” și Școala nr. 113.

  Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Primăriei Municipiului București prin Centrul pentru Tineret al Municipiului București, în parteneriat cu Agenția pentru Dezvoltare Regională București – Ilfov, Agenția pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale, Facultatea de Comunicare și Relații Publice din cadrul SNSPA București, Calea Europeană și Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”.

  Mulțumim partenerilor pentru sprijinul acordat și tinerilor prezenți la acest eveniment antrenant și plin de culoare! Cu mic, cu mare, toți participanții au demonstrat că iubesc Europa!

  Albumul foto al evenimentului poate fi vizualizat aici.