Centrul de informare Europe Direct (CIED) Bucureşti
Institutul European din Romania
 • Vizita „Atelier Europe” la IER și CIED București

  Cioaric Letisia 31 Mai 2019

  În data de 30 Mai a.c., Institutul European din România a primit vizita unor oaspeți din Franța. Un think tank non-profit din Paris, numit „Atelier Europe”, format din tineri experţi din domeniul finaţelor, managementul public, comunicare şi resurse umane, interesați de promovarea valorilor Uniunii Europene, au decis să realizeze o vizită de studiu în România pentru a descoperi mai multe noutăţi despre ţara care deţine la momentul actual Preşedenţia Consiliului Uniunii Europene. Vizita face parte dintr-un proiect al mişcării European Movement, o organizaţie pan europeană, destinat vizitelor de studiu în ţările care deţin Preşedenţia Consiliului UE.

  Colegii noştri, Mihai Sebe – expert Biroul de studii şi analize, Dan Drăghia – expert Biroul Formare, Tiberiu Nica – expert compartiment proiecte şi Loredana Licuţa, coordonatorul Centrului Europe Direct București i-au introdus pe invitaţi în activitatea Institutului European din România.

  După o scurtă prezentare a Institutului European şi a activităților din cadrul proiectului Europe Direct Bucureşti, startul discuţiei a fost lansat prin intermediul unui schimb de opinii cu privire la configuraţia alegerilor europarlamentare care au avut loc şi a ratei de participare la scrutinul europarlamentar. Seriozitatea cu care cetăţenii au tratat acest exercițiu politic, evident în ceea ce privește rata de participare a tinerilor în special, a fost apreciat de ambele părţi participante la discuţie, iar cei prezenți au adresat laude României în acest sens.

  Agenda discuţiei a fost completată şi de subiecte precum accesarea fondurilor europene, investiţii în activităţi non-formale, potenţiale scenarii în legătură cu aderarea României la zona euro şi spaţiul Schengen şi relaţiile României cu vecinătatea. Ultimul subiect a constituit un bun prilej pentru tinerii din Paris de a se familiariza la o primă vedere cu actualităţile politice din ţările vecine României prin intermediul informaţiilor furnizate de experţii noştri.

   

  Sesiunea de întrebări a fost încheiată prin schimbul de opinii cu privire la viitorul Uniunii Europene. În pofida mişcărilor politice din statele membre, dar şi a nivelului economic ce înregistrează cote diferite între Vest şi Est, experţii IER sunt optimişti în ideea unui viitor prosper în Uniunea Europeană, în care statele membre au mai mult de câştigat decât de pierdut. Pentru a face faţă provocărilor politice, Uniunea Euopeană are nevoie, pe alocuri, de un proces de restructurare a mecanismelor şi instituţiilor prin care aceasta se manifestă, este de părere unul dintre experții IER. În completare, Loredana Licuţa, coordonatorul Centrului Europe Direct Bucureşti, a opinat că principala datorie a Uniunii Europene este de a fi cât mai aproape de cetăţenii ei. În funcţie de gradul de atenţie din partea instituţiilor europene la nevoile şi interesele cetăţenilor va depinde şi viitorul acestei Uniuni. Cetăţenii au nevoie să fie informaţi şi conştienţi de importanţa acestora în procesul adoptării deciziilor la nivel european. Şi din acest motiv, de mai bine de 7 ani, Centrul Europe Direct Bucureşti încearcă să ţină Europa cât mai aproape de cetăţeni, dar şi de tineri în mod special.

  Vizita a constituit un bun prilej atât pentru IER, dar şi pentru oaspeții din Paris de a pune bazele unei viitoare colaborări precum și unor posibile proiecte, având în vedere scopul comun care îi uneşte.