Centrul de informare Europe Direct (CIED) Bucureşti
Institutul European din Romania
 • „Tu ești Europa! – YOU are EU!”

  Claudia Hîncu & Alexandra Zota 09 mai 2019

  9 mai 1950, o zi extrem de importantă pentru Europa, ziua când Robert Schuman a susținut celebra declarație ce instituia crearea Comunității Economice a Cărbunelui și Oțelului, proiect ce a stat la baza Uniunii Europene de astăzi.
  În data de 9 mai 2019, Centrul Europe Direct București (din cadrul Institutului European) și Spațiul Public European (al Reprezentanței Comisiei Europene și Biroului de Legătură al Parlamentului European) i-au urat Europei un călduros „La mulți ani!”. Am sărbătorit această zi, cum știm noi mai bine, printr-un eveniment care să aducă Europa mai aproape de cetățeni.
  Evenimentul „Tu ești Europa! – YOU are EU!” s-a desfășurat în Parcul Colțea. Ne-am bucurat să avem aproape de noi invitați de seamă din sfera afacerilor europene, precum domnul Istvan Jakab, sef adjunct al Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, doamna Gabriela Drăgan, director general al Institutului European din România, Gabriela Gârjoabă, coordonator al Spațiului Public European și doamna Claudia Ionescu, manager al Departamentului Promovare Regională și Investiții din cadrul ADRBI. Evenimentul a fost prezentat de Loredana Licuța, coordonator al Centrului Europe Direct București. Alături de noi au fost partenerii de la ECC Net România, InfoCons, ADRBI, Institutul Polonez, Asociația Italienilor RoAsIt (care ne-au ajutat pe durata evenimentului cu distribuirea de materiale informative și promoționale pentru toți cetățenii care au participat la eveniment).
  Evenimentul a debutat cu simularea procesului electoral european, un exercițiu democratic în avanpremiera Alegerilor pentru Parlamentul European din data de 26 mai. Cei prezenți au fost invitați să voteze valorile europene pe care le susțin. Democrația, egalitatea, solidaritatea, statul de drept, toate și-au făcut apariția la evenimentul nostru, valori personificate de câțiva copii de la Școala Ferdinand, care au înțeles cât de importante sunt acestea pentru viitorul Europei. Participanții au fost încurajați să noteze pe cartonașul #DeDataAstaVotez valoarea europeană în care cred cel mai mult.
  Cel de-al doilea exercițiu propus participanților a fost un Treasure Hunt cultural, distractiv și interactiv. Elevii de la Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu”, Colegiul Tehnic „Carol I”, Liceul Teoretic „Ioan Petruș”, Liceul Tehnologic Special nr 3 și alți tineri prezenți în zonă au primit câte un „Pașaport pentru Uniunea Europeană” în care erau menționate numele celor 7 state participante la eveniment (România, Italia, Franța, Regatul Unit al Marii Britanii, Spania, Polonia și Grecia). Jocul presupunea câte o vizită la standul fiecărei țări, unde participanții primeau provocarea de a răspunde la o întrebare despre cultura, tradițiile sau obiceiurile statului membru respectiv. Un răspuns corect însemna o ștampilă aplicată pe Pașaport. La final, participanții erau așteptați cu o surpriză la standul Uniunii Europene.
  În cadrul evenimentului, multiculturalitatea europeană a fost reliefată prin momentele artistice de muzică și dans, specifice statelor membre participante. Programul artistic a fost extrem de variat și antrenant. În deschidere, ansamblul „Doina” al Casei de Cultură a Studenților, sub coordonarea doamnei profesor Iuliana Dobre, ne-a îndemnat pe toți să ieșim la horă, pe ritmuri autentice românești. După ce ne-am încălzit la dans, i-am ascultat entuziasmați pe micii europeni de la Liceul „Dante Alighieri”, coordonați de doamna prof. Florentina Dinică, ce au interpretat, cu glasurile lor zglobii, melodii din repertoriul italian. Au urmat elevii de la „Cor cu dor”, din cadrul Programului Național „Cantus Mundi”, dirijor Teodora Jaworski. Îmbrăcate cu fustițe cu motive etnice colorate, fetele de la „Cor cu dor” ne-au încântat cu „Bohemian Rhapsody” și alte melodii din repertoriul european.
  Am dansat apoi pe ritmurile latino ale Spaniei, pe melodiile „Despacito” și „Valerie” interpretate de o elevă a Liceului Teoretic Bilingv „Miguel de Cervantes”, sub coordonarea doamnei prof. Anamaria Sârbu. Tot liceul „Cervantes” a fost prezent si la standul Spaniei, încântând publicul participant cu informații inedite despre fascinantul tărâm al lui Don Quijote.
  La acest eveniment Polonia a fost reprezentată cu succes de Institutul Polonez, care ne-a impresionat cu bogăția culturii poloneze și ne-a convins de savoarea culinară a ciocolatei sale iar Italia a fost și ea reprezentată printr-un stand amenajat de Asociația Italienilor din România Ro.As.It., care a adus o mica parte din aroma, tradiția și civilizația fostului mare imperiu.
  Elevii de la Școala Gimnazială nr. 113, coordonați de doamna profesor Florentina Ruiu, au amenajat un stand specific pentru Regatul Unit al Marii Britanii și au interpretat melodiile „We will rock you” și „Yellow submarine”. Frumoși și zglobii, purtând fundițe ce aminteau de steagul Regatului Unit, cei mici ne-au determinat pe toți să ținem ritmul muzicii și să fim bucuroși că acest stat membru mai este încă în UE, înainte de momentul Brexit.
  Din partea Franței, reprezentanții au fost elevii Colegiului Național „Ion Creangă”, coordonați de doamnele prof. Cristina Oprea, Daniela Gorgon, Luiza Ghica și Adriana Apostol, care au prezentat pe scenă un program artistic bogat, format din melodii celebre în limba franceză, un vals elegant și un dans contemporan pe muzica celebrei Edith Piaf. Standul Franței a fost presărat cu influențe pariziene boeme care i-au impresionat chiar si pe cei mai pretențioși participanți.
  Evenimentul s-a încheiat pe ritmurile antrenante ale muzicii grecești. Tinerii din Ansamblul „Asteria” al Uniunii Elene au făcut un show de zile mari și ne-au invitat la dans, pe muzica grecească a interpretei Silviana Argyro, care a cântat live și a atras ropote de aplauze din partea spectatorilor.
  În final, toți cei prezenți s-au îmbrăcat în jachete albastre și galbene, simbolizând culorile steagului Uniunii Europene iar momentul a fost imortalizat într-o poză care să ne reamintească de această zi frumoasă, pe acordurile imnului Uniunii Europene „Odă Bucuriei”.
  Mulțumim tuturor partenerilor și participanților pentru reușita acestui eveniment plin de culoare și antren și așteptăm cu nerăbdare să ne revedem la viitoarele evenimente pe care Centrul nostru le va organiza pe parcursul întregului an.