Centrul de informare Europe Direct (CIED) Bucureşti
Institutul European din Romania
 • Teatrul Forum la Colegiul Tehnologic „Grigore Cerchez”

  Macavei Marius-Andrei 4 oct 2019

  La data de 4 octombrie 2019, Centrul de Informare Europe Direct București împreună cu tinerii actori amatori din echipa de teatru forum au poposit cu Caravana ,,Stă in puterea ta să schimbi ceva!’’ la Colegiul Tehnologic „Grigore Cerchez”. Reprezentația a avut rolul de a crea un public european avizat, care este conștient de drepturile cetățenilor europeni și de faptul că poate avea un cuvânt de spus în creionarea viitorului Uniunii Europene.

  Elevii care au participat la acest eveniment au avut parte de o experiență teatrală inedită, oferită de tinerii noștri actori și au primit cu bucurie vestea că au puterea de a modifica firul narativ al piesei pentru a duce la îndeplinire visul protagonistei. Piesa de teatru forum urmărește povestea unei tinere studente care, fiind opresată la locul de muncă de către șeful ei, se află în dificultatea de a-și realiza visul. Dorința ei arzătoare este aceea de a participa într-un proiect de voluntariat cu Corpul European de Solidaritate pentru a ajuta refugiații din Europa. Participarea fetei în acest proiect este însă dejucată de către opresorul piesei, manager-ul cafenelei la care lucrează tânăra. Acesta prezintă o serie de trăsături maligne pentru cei din jur, cum ar fi: nepăsarea, nedreptatea, atitudinea de superioritate. Confruntat cu perspectiva de a oferi concediu angajatei, antagonistul, fiind un eurosceptic convins, îi refuză studentei șansa de a-și îndeplini visul.

  Deznodământul piesei arată ce se poate întâmpla în societate atunci când cetățenii nu realizează puterea pe care o dețin dacă sunt mai asertivi. Aici este momentul în care auditoriul este investit cu puteri de narator-personaj, piesa reluându-se de la început, iar tinerii liceeni putând interveni în secvențe pentru a influența modul în care personajele relaționează unele cu altele, pentru a schimba atitudinea acestora și pentru a duce povestea către un final fericit.

  Tinerii actori, elevi de liceu la rândul lor, s-au ridicat din nou la nivelul așteptărilor, reușind să ofere o prestație puternică în favoarea argumentului că uneori e de ajuns ca o singură persoană să ia atitudine în viața cotidiană pentru a oferi un exemplu celorlalți. În partea a doua a evenimentului, s-a demonstrat că individul are o putere mult mai mare decât este credința generală în lume și că atunci când nu stai nepăsător și iei atitudine, lucrurile se pot schimba în bine în societate.

  La finalul prestației actoricești, actorii împreună cu membrii Europe Direct București și cu elevii de la Colegiul Cerchez au făcut binecunoscuta poză de grup și și-au dat întâlnire la următoarele evenimente de acest gen.

  Este posibil ca imaginea să conţină: 8 persoane, oameni în picioare

  Este posibil ca imaginea să conţină: 17 persoane, oameni stând jos

  Este posibil ca imaginea să conţină: 7 persoane, persoane zâmbind, oameni în picioare