Centrul de informare Europe Direct (CIED) Bucureşti
Institutul European din Romania
 • Teatru forum la Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” din Ciofliceni, Snagov

  Retamal Fernandez Elba Ioana 15 feb 2019

  Caravana „Stă în puterea ta sa schimbi ceva!”, proiect de succes demarat anul trecut, continuă și anul acesta! Prin această campanie ne dorim să responsabilizăm cetățenii din regiunea București-Ilfov, pentru a participa în număr cât mai mare la alegerile europarlamentare din luna mai.

  Astfel, caravana a pornit din nou la drum și a ajuns în Snagov la Liceul Teoretic „Mihail Kogalniceanu”, unde Centrul Europe Direct București a organizat o reprezentație de teatru forum, în colaborare cu Institutul Român pentru Drepturile Omului. În deschiderea evenimentului, Loredana Licuța, coordonator de proiect, a vorbit tinerilor despre activitățile pe care le desfășoară Centrul anul acesta iar apoi a dialogat cu publicul despre teatrul forum. Apoi, dna Silvia Iorgulescu de la IRDO, le-a vorbit tinerilor despre dreptul la vot, unul dintre drepturile fundamentale de care se bucură și pe care i-a invitat să și-l exercite pe 26 mai.

  Anul acesta, trupa de actori amatori pe tema alegerilor pentru Parlamentul European este formată din elevi de la următoarele licee: Colegul Național „Ion Creangă”, Liceul Teoretic „Jean Monnet” și Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu”.

  Metoda non-formală a teatrului forum invită la interacțiune și dezbatere, astfel că elevii au avut posibilitatea de a schimba idei și de a pune în practică modele de acțiune considerate, de ei, a fi mai adecvate situației pentru ca lucrurile să ia o turnură mai favorabilă pentru societate.

  Piesa de treatru aduce în atenția publicului stratagema primarului dintr-un oraș mic, care încearcă să o intimideze pe contracandidata fratelui său la alegerile europarlamentare, pentru a se asigura că aceasta nu va mai candida, astfel crescând șansele fratelui său de a fi ales pentru a candida pe listele partidului, dat fiind că un singur candidat din regiunea respectivă putea fi selectat. Primarul recurge la diverse tertipuri și este ajutat în acțiunile lui de o jurnalistă și de un polițist corupt.

  Oponenta este chiar profesoara de engleza din oraș. Ea se bucură de susținerea cetățenilor și a apropiaților însă printre aceștia se numără și câteva voci potrivnice candidaturii ei. In scenă intervine și soțul profesoarei, care, deși o susține pe aceasta, nu pare foarte determinat să facă tot ceea ce îi stă în putință pentru a-și ajuta soția să lupte împotriva primarului corupt.

  Elevii au fost îndemnați să intervină în piesa de teatru luând locul actorilor, în momentele în care aceștia au considerat că ar putea schimba atitudinea vreunuia dintre personaje.

  Ne-am bucurat sa vedem că elevii Liceului „Mihail Kogălniceanu” au răspuns cu interes invitației noastre și au dat frâu liber imaginației, intrând în pielea personajelor și schimbând, în bine, cursul evenimentelor.