Centrul de informare Europe Direct (CIED) Bucureşti
Institutul European din Romania
 • Teatru forum la Liceul Tehnologic „Dumitru Dumitrescu” din Buftea

  Loredana Licuța 4 apr 2019

  Joi, 4 aprilie, am pornit din nou la drum cu Caravana de teatru forum „Stă în puterea ta să schimbi ceva!” și am poposit, de data aceasta, la Liceul Tehnologic „Dumitru Dumitrescu” din Buftea, județul Ilfov. Și de data aceasta am fost însoțiți de cei 9 tineri, actori amatori, care și-au intrat foarte bine în rol, precum și de partenerii noștri de la Institutul Român pentru Drepturile Omului.

  Evenimentul de responsabilizare a cetățenilor cu privire la importanța participării la Alegerile pentru Parlamentul European din 26 mai s-a desfășurat în Sala de festivități a liceului, care s-a umplut rapid de peste 100 de elevi curioși și dornici de implicare, toți având vârsta de cel puțin 18 ani.

  În deschiderea evenimentului, Loredana Licuța, coordonatorul proiectului Europe Direct București, le-a povestit elevilor despre activitatea Centrului și le-a prezentat scopul Caravanei, introducându-i în metoda teatrului forum. Doamna Silvia Iorgulescu, din partea Institutului Român pentru Drepturile Omului, le-a vorbit tinerilor despre dreptul la vot, unul dintre drepturile fundamentale de care beneficiază toți cetățenii europeni.

  Programul a continuat cu reprezentația propriu-zisă de teatru forum susținută de cei 9 liceeni. Tema piesei, foarte actuală și ușor recognoscibilă în societatea în care trăim, prezintă un caz de opresiune, inspirat din realitate. Primarul corupt al unui oraș oarecare o șantajează pe contracandidata fratelui său la listele pentru alegerile europarlamentare, până când aceasta renunță să mai lupte și își retrage candidatura.

  Publicul, revoltat de această injustiție și de sfârșitul nefericit al poveștii, a fost apoi chemat ca, folosind improvizația, să schimbe comportamentul personajelor (cu excepția opresorului), astfel încât să se facă dreptate și personajul opresat (profesoara de limba engleză) să ajungă să își îndeplinească visul.

  Tinerii prezenți în sală, plini de idei și de dorință de schimbare, nu s-au lăsat rugați și au intervenit pe scenă, în aplauzele colegilor, pentru a schimba, pe rând, opresata, aliații opresorului și pe cei ai opresatei, pentru a le da mai multă forță a cuvintelor și a acțiunilor. Prinși în vârtejul poveștii, aceștia au venit, adesea, cu replici amuzante dar de bun simț și au reușit să dejoace planurile necinstite ale opresorului. Pentru că nu au stat deoparte ci au luat atitudine, personajul opresat a devenit, cu ajutorul lor, mai sigur pe el iar povestea a căpătat un final fericit.

  Echipa noastră a fost încântată de multitudinea de idei și soluții cu care au venit elevii din Buftea, pentru a aduce lucrurile pe făgașul normal. Elevii au conștientizat cât de important este ca, atunci când vezi în jurul tău că lucrurile nu se întâmplă așa cum ar trebui într-o societate sănătoasă, să iei atitudine. Cu toții au aflat, cu acest prilej, că participarea la procesul electoral european este o datorie a noastră ca cetățeni și au declarat, la final, că pe 26 mai vor merge negreșit la vot!