Centrul de informare Europe Direct (CIED) Bucureşti
Institutul European din Romania
 • Simularea procesului decizional din cadrul Consiliului UE „My decision shapes my future”

  Alexandra Zota 6 iun 2019

  În data de 6 iunie, Centrul Europe Direct București, din cadrul Institutului European din România, a organizat evenimentul „My decision shapes my future”, în parteneriat cu Centrul Europe Direct Vâlcea și cu Model European Union Iași. Acesta a constat într-o simulare a procesului decizional la nivelul Consiliului Uniunii Europene, la care au participat tineri liceeni entuziaști, atât din regiunea București-Ilfov, cât și din județul Vâlcea. Pentru o zi, tinerii au luat locul miniștrilor din statele membre ale Uniunii Europene și au dezbătut despre actualitatea și nevoia de combatere a fenomenului știrilor false la nivel european.

  În deschiderea evenimentului, doamna Gabriela Drăgan, Director General al Institutului European din România, a statuat importanța unui astfel de exercițiu în formarea profesională a participanților, atât din punct de vedere al familiarizării lor cu mecanismul de funcționare a instituției, cât și din cel al sistematizării componentelor ce definesc o dezbatere. Doamna Dana Rădulescu, coordonator al Centrului Europe Direct Vâlcea, a apreciat că utilitatea acestui eveniment se regăsește în ideile inovatoare pe care tinerii liceeni le-ar putea include în cadrul poziției comune, îmbinând creativitatea cu profesionalismul. Coordonatorul Centrului Europe Direct București, Loredana Licuța, le-a prezentat tinerilor formatul evenimentului și a prezentat echipele.

  Facilitatorul evenimentului, asist. univ.  Andreea Șerban, Director General al Model European Union Iași, le-a împărtășit „miniștrilor pentru o zi” din experiența sa internă și externă privind desfășurarea acestor simulări, atât la Iași, cât și la sediul instituțiilor europene, și i-a provocat pe participanți să îi urmeze exemplul, asigurându-i că acest tip de experiență le va fi de ajutor în clădirea unei cariere în domeniul relațiilor internaționale.

  Evenimentul a respectat procedura specifică unei astfel de simulări, valabilă la nivelul întregii Uniuni Europene. Consiliul Uniunii Europene a fost prezidat de un Președinte (asist. univ. Andreea Șerban), care a avut rolul de moderator și următoarele atribuții: să modereze discuțiile, să urmărească respectarea regulilor de procedură, să ajute la redactarea concluziilor Consiliului, să ofere consultanță juridică și politică și să supună la vot documentul final. Președintele nu a avut drept de vot. Fiecare participant a avut rolul de ministru de resort dintr-un stat membru al Uniunii Europene alocat anterior evenimentului. Formațiunea Consiliului simulată cu ocazia evenimentului a fost Transporturi, Telecomunicații și Energie (TTE).

  Fiecare ministru din fiecare stat membru a avut la dispoziție cel mult 3 minute pentru a susține un discurs introductiv, pregătit anterior desfășurării simulării, prezentând poziția oficială a statului reprezentat din perspectiva subiectului dezbătut. Discursul a avut următoarea structură: contextul actual în statul membru respectiv, problemele identificate și eventuale posibile soluții propuse.  Discursurile introductive au fost urmate de o dezbatere generală a subiectului. În timpul dezbaterii generale, miniștrii au propus soluții la problemele identificate, în scris, spre a fi incluse în documentul final.

  Discursurile participanților au emanat o multitudine de soluții privind combaterea dezinformării, atât la nivelul instituțional al Uniunii Europene, cât și la nivelul de politică internă a statelor membre. Evenimentul a fost unul interactiv, ce a continuat cu propuneri de moțiuni din partea participanților, subiectul dezinformării fiind tratat cu seriozitate, în detaliu și abordat din toate perspectivele.

  Le mulțumim tuturor liceenilor prezenți pentru participarea la acest eveniment efervescent și pentru ideile promovate în cadrul simulării Consiliului Uniunii Europene, și avem speranța că vor fructifica această experiență cât de curând!