Centrul de informare Europe Direct (CIED) Bucureşti
Institutul European din Romania
 • Premierea câștigătorilor concursului video „YOUth SHOULD VOTE!”

  Alexandra Zota 4 iun 2019

  În data de 4 iunie, Centrul Europe Direct Bucuresti din cadrul Institutului European din Romania a organizat festivitatea de premiere a concursului video ,,YOUth SHOULD VOTE”, unde creativitatea și implicarea au fost răsplătite prin premii valoroase (cameră video, tabletă și e-book reader), care să îi încurajeze pe câstigători să performeze în continuare în spatiul online prin activități de informare europeană.

  În deschiderea evenimentului, coordonatorul Centrului Europe Direct Bucuresti, Loredana Licuța, a vorbit despre succesul campaniilor ce încurajau participarea la vot prin prezența masivă în urma desfășurării alegerilor europarlamentare, atât la nivelul României și al Uniunii Europene, cât și mobilizarea pe social media ca factor pozitiv ce a determinat participarea a 51% din populatia Romaniei.

  Centrul Europe Direct București a desfășurat, în perioada 4 martie – 12 mai, concursul video „YOUth SHOULD VOTE – TinereTUl votează!”. Concursul a avut ca temă centrală alegerile europarlamentare din 26 mai 2019, iar provocarea a fost aceea de a stimula prezența cetățenilor la vot.

  În materialele video primite (de maximum 3 minute) participanții au încercat să explice, din propria perspectivă, ce rol are votul la alegerile europene, de ce este important să votezi și care sunt valorile europene pe care orice cetățean european ar trebui să le susțină.

  Obiectivul principal al acestui concurs a fost acela de a fonda o comunitate de susținători care să încurajeze creșterea prezenței cetățenilor la votul destinat alegerilor europene și care să-și facă auzită vocea la nivelul societății civile.

  Juriul, format din reprezentanți ai Biroului de Legătură al Parlamentului European și ai Reprezentanței Comisiei Europene în România, a deliberat, ținând cont și de numărul de like-uri primite pe YouTube, iar clasamentul final a fost reprezentat de: Patricia Brezeanu care a ocupat locul I, premiul fiind o cameră Video Sony FDR-AX33, Diana Petcu care a ocupat locul al II-lea, premiul fiind o tabletă Huawei Mediapad M5 Lite si Claudia Hîncu, care a ocupat locul al III-lea. În cadrul evenimentului au fost prezentate toate filmulețele care au fost trimise de către participanți, deoarece toți sunt câstigatori și promotori ai valorilor europene pe care le-au sistematizat și îmbrățișat prin ideile inovative transmise și transpuse prin videoclipuri.

  Cei trei câștigători prezenți la eveniment ne-au prezentat strategia personală de promovare, creativitatea și mijloacele utilizate, precum și obstacolele întâmpinate pe parcursul desfășurării concursului, de la criterii tehnice la gradul de implicare și persuasiune ale comunitătii social-media, evenimentul fiind unul interactiv, într-o atmosferă relaxantă, ce a adus zâmbetul pe buzele tuturor.

  Îi felicitam pe toți participanții care au adus o contribuție semnificativă la procesul de conștientizare, la nivel național, a importanței exercitării dreptului de vot în contextul alegerilor europarlamentare!