Centrul de informare Europe Direct (CIED) Bucureşti
Institutul European din Romania
 • Conferință – Haos și război pe frontiera de est a NATO?

  Ioana Pătulea 28 iun 2019

  La data de 28 iunie 2019 Asociația ,,Ține de noi ” împreună cu Fundația Hanns Seidel – România și cu Centrul de Prevenire a Conflictelor și Early Warning au organizat o dezbatere publică privind subiectul Haos și război pe frontiera de est a NATO? Amenințarea Rusiei versus legăturile transatlantice pentru Ucraina, România și Moldova pe timpul lui Zelenski și Maia Sandu. Conferința a reunit reprezentați oficiali Europeni din domeniul securității și apărării (Germania, UK, Ucraina, România și Republica Moldova). La acest eveniment au participat, din partea Centrului Europe Direct București, Ioana Pătulea și Ioana Florescu, bursieri social media.

   

  Context

  Conferința s-a axat pe confruntările din ce în ce mai dese, de pe flancul de est al NATO, patrularea aeriană a Rusiei în mod agresiv în apropiere de Ucraina și România, operațiunile de menținere a păcii de către Statele Unite și alte state în Marea Neagră, creșterea militarizării în zona Mării Negre, conflictul ce a urmat după anexarea Crimeii precum și conflictul înghețat din Transnistria, care produc numeroase schimbări și contribuie la instabilitatea zonei.

  De asemenea, intensificarea războiului de informații, a propagandei, a războiului hibrid, situația din regiunile estice ale Ucrainei, Republica Populară Lugansk și Republica Populară Donetsk, combinate, produc o deteriorare serioasă a drepturilor omului, o creștere a anarhiei, și în final existența unui mediu foarte ostil, violent și cu un viitor incert.

  Marea Neagră, unul dintre cele mai discutate subiecte, este fragmentată din punct de vedere strategic, fiind de interes atât pentru Rusia cât și pentru Uniunea Europeană. Conflictele care înconjoară regiunea precum și lipsa de consens între națiuni au condus la confuzie geopolitică.  Ciocnirea de interese dintre Est și Vest precum și viziunile politice diferite  provoacă o constantă instabilitate. Rusia, o națiune puternică, nu acceptă compromisuri și ,,nu joacă” conform regulilor internaționale.

  O altă problemă discutată a fost cea legată de Ucraina și lipsa de perspective concrete privind integrarea europeană. Țări precum Ucraina, Republica Moldova sau Georgia au nevoie de mai multă implicare din parte UE și NATO pentru a contribui la dezvoltarea lor mai rapidă, pentru a le oferi mai multă deschidere spre un context international stabil.  Absența de experiență politică precum și presiunile din partea Rusiei contribuie la instabilitatea și perioada vulnerabilă în care se află Ucraina acum.  Relația dintre Ucraina și  România s-a îmbunătățit considerabil încă din 2014, după ocuparea Crimeii, acestea continuând să aibă o atmosferă de încredere reciprocă și cooperare.

  Anton Mikhnenko, Editor-in-chief of Ukraininan Defense Review and Head of the Danube Office in the Center for Army, Conversion and Disarmament Studies (CACDS) a declarat că militarizarea Crimeii este foarte puternică, Rusia făcând din aceasta ,,an iron fortress”.

  Viorel Cibotaru, Fost Ministru al Apărării din Republica Moldova, a declarat că în Republica Moldova  viitorul este incert însă ,,trebuie mai multă răbdare, mai puțin scepticism, pentru a vedea evoluția lucrurilor”, deoarece viziunea și aspirațiile  în ansamblu sunt  proeuropene.

  Sergiu Medar, Former National Security Advisor, a declarat că ,,Rusia vrea să-și extindă autoritatea asupra fostelor state socialiste și aria de influență asupra întregii Europe” . De asemenea, acesta a punctat că ceea ce face Rusia nu este diplomație coercitivă ci coerciție în mod direct, acest fapt fiind văzut cu neîncredere la nivel internațional.

   

  Concluzii

  Amenințarea Rusiei este certă, dar nu este un pericol iminent, însă securitatea țărilor aflate în proximitatea acesteia trebuie sporită din cauza agresiunii constante. România este pregătită pentru orice dificultăți viitoare, încrederea fiind sporită deoarece un atac împotriva României ar însemna un atac împotriva NATO. Viitorul este incert iar situația actuală a zonelor din jurul Mării Negre este instabilă și se așteaptă în următoarea perioadă  mai multă atenție și implicare din parte Uniunii Europene.