Centrul de informare Europe Direct (CIED) Bucureşti
Institutul European din Romania
 • Caravana „Stă în puterea ta să schimbi ceva!” la Brănești, Ilfov

  Ingrid Șulț 7 mar 2019

  Începutul primăverii a găsit echipa Europe Direct București și partenerii ei în deplasare. De data aceasta am ajuns cu Caravana „Stă în puterea ta să schimbi ceva!” la Brănești, județul Ilfov, și am jucat, pentru prima dată pe o scenă adevărată, la Căminul Cultural din localitate. Tema reprezentației o reprezintă Alegerile pentru Parlamentul European din 26 mai iar actorii sunt elevi de liceu, talentați și activi, de la Colegul Național „Ion Creangă”, Liceul Teoretic „Jean Monnet” și Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu” din București. În public au fost prezenți aproximativ 100 de liceeni cu drept de vot, de la Liceul Tehnologic „Cezar Nicolau” – Școală-Ambasador a Parlamentului European și de la Colegiul Silvic „Theodor Pietraru” din comuna Brănești.

  În deschiderea evenimentului, Loredana Licuța, coordonatorul proiectului Europe Direct București, le-a povestit elevilor despre activitatea Centrului și i-a introdus în această formă de exprimare artistică numită teatru forum, invitându-i să participe la vot. Din partea Institutului Român pentru Drepturile Omului, partener al Centrului, a participat dl Adrian Bulgaru, director, care le-a vorbit tinerilor despre dreptul la vot, unul dintre drepturile fundamentale de care se bucură cetățenii europeni.

  A urmat reprezentația propriu-zisă de teatru forum susținută de actorii amatori. Ei au prezentat o scenetă cu un subiect actual, un tablou care face o radiografie a situației socio-politice din România zilelor noastre. Plini de umor, spontaneitate, replici bine alese, cei nouă tineri au evidențiat importanța implicării și a dreptății sociale, a respectării instituțiilor de bază dintr-un stat democrat și a conștientizării problemelor din structura administrativ-politică românească.

  După prima reprezentație, talentații actori liceeni au invitat publicul să se gândească la ce ar schimba din scenariu și să se implice direct. Interacțiunea dintre cei de pe scenă și cei din public a venit natural, elevii invitați să schimbe povestea de pe scenă fiind, la rândul lor, informați și conștienți de cum ar trebui să arate o societate sănătoasă.

  În directă legătură cu tematica evenimentului, Ana-Maria Holotă și Ingrid Șulț, young multipliers în cadrul programului Comisiei Europene și Centrelor EDIC de pe tot teritoriul Uniunii Europene de promovare a valorilor europene, au ținut un discurs energic despre importanța prezenței la vot, în special în rândul tinerilor. Cele două tinere au relevat însemnătatea exercitării acestui drept fundamental, însă informat. De asemenea, ele au scos în evidență importanța beneficiilor aduse de cetățenia europeană.

  Evenimentul s-a încheiat cu o poză de grup și cu peste 100 de tineri mai bine informați cu privire la Alegerile Europarlamentare din 26 mai. La întrebarea „Ce faceți pe 26 mai?” toată sala a răspuns „Mergem la vot!”.