Centrul de informare Europe Direct (CIED) Bucureşti
Institutul European din Romania
 • Teatru forum la Liceul Teoretic „Ioan Petruș” din Otopeni

  Claudia Hîncu 15 Mai 2019

  În data de 15 mai, Centrul nostru a ajuns cu Caravana de teatru forum „Stă în puterea ta să schimbi ceva!” la Liceul Teoretic „Ioan Petrus” din Otopeni, județul Ilfov, unde am fost primiți cu brațele deschise de profesorii și elevii clasei a XII-a, profil uman. Tinerii noștri actori amatori, de la Colegiul Național „Ion Creangă”, Liceul Teoretic „Jean Monnet” și Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu” au pus în scenă o piesă prin care sa ii încurajeze pe elevii cu drept de vot sa  participe la următoarele alegeri pentru Parlamentul European și au fost foarte apreciați pentru prestația lor.

  Piesa are doi protagoniști: primarul unui orășel numit Caliguș, care folosește mijloace mai puțin ortodoxe pentru a-l propulsa pe fratele său pe listele pentru europarlamentare ale unui partid oarecare și doamna profesoară de engleză, care dorește să candideze și ea la alegerile europarlamentare, pentru a schimba în bine sistemul de învățământ din România și din Uniunea Europeană.

  Drama profesoarei de engleză începe atunci când primarul localității află de intenția sa de a candida și o presează să demisioneze din partid și să renunțe la visul său de a candida, deoarece respectivul post de eurodeputat, spunea el, i se cuvenea fratelui său. Ca în multe situații din România, corupția și jocurile de culise îi împiedică pe oamenii cinstiți să aspire la astfel de poziții în favoarea unor politicieni corupți. Primarul încearcă tot felul de metode pentru a o face sa renunțe: de la șantaj, hărțuire, amenințări etc., și cel mai grav este că el are putere asupra celor mai importanți oameni din localitatea sa: jurnaliști, poliție, preoți etc.

  Însă finalul poveștii nu va fi de data asta unul nefericit, deoarece elevii de la Liceul Teoretic  „Ioan Petrus”  au rezonat cu personajul opresat, dorind să schimbe cursul evenimentelor în favoarea profesoarei de engleză. Aceștia au înțeles că dacă stai pasiv și nu te implici, lucrurile pot merge într-o direcție nedorită și au luat atitudine.  Astfel, rând pe rând,  elevii au schimbat personajele și au putut sa schimbe soarta profesoarei de engleză. Poliția din localitatea Caliguș a devenit una corectă, care lucrează pentru siguranța cetățenilor, presa s-a transformat într-una liberă, care îi informează corect pe cetățeni, primarul a ajuns să fie anchetat pentru faptele sale de corupție iar profesoara de engleză a devenit candidata  care promite multe schimbări în bine din moment ce va ajunge la Bruxelles.

  Cu ajutorul elevilor, povestea nostră a ajuns să aibă un final fericit. Evenimentul și-a îndeplinit scopul de a-i responsabiliză pe tineri cu privire la dreptul fundamental de care beneficiază, acela de a vota, pentru prima oară în viața lor, la alegerile europene din 26 mai.