Centrul de informare Europe Direct (CIED) Bucureşti
Institutul European din Romania
 • Buletin informativ – anul VI, nr. 35, octombrie 2018

  Cel de-al 35-lea număr al Buletinului informativ electronic al Europe Direct Bucureşti poate fi descărcat aici.

  La secțiunea „Actualitatea europeană”, aflăm, de la Comisia Europeană, că, prima școală europeană și-a deschis porțile în Georgia, trei elevi români sunt printre cei mai talentați tineri cercetători din UE, s-au alocat peste 300 miliarde de euro prin politica de coeziune pentru proiecte din statele membre UE, Comisia a înregistrat inițiativa împotriva fraudei cu fonduri UE, s-a realizat o alianță UE în sectorul bateriilor, România este restanțieră la educație și formare, iar bioeconomia reprezintă un teren fertil pentru investiții în România. Parlamentul European ne informează despre strategia UE pentru reducerea deșeurilor din plastic, despre noile reguli privind abordarea finanțării terorismului și a crimei organizate, se caută soluții pentru combaterea standardului dublu de calitate la produsele alimentare, Parlamentul dorește să combată hărțuirea sexuală în Europa, s-au adoptat noi reguli privind confiscarea bunurilor provenite din infracțiuni, s-au onorat câștigătorii Premiului Cetățeanul European 2018, s-au propus soluții pentru îmbunătățirea Sistemului de Informații Schengen etc.

  Secțiunea „Europa pentru cetățeni” cuprinde informații privind acordarea de lapte, fructe și legume pentru elevi, ghișeul unic online va simplifica viața cetățenilor, s-a înregistrat o inițiativă cetățenească europeană pentru declararea obligatorie a originii pentru produsele alimentare, un proiect din România a intrat în finala EUSIC 2018, Erasmus+ va avea un buget de 3 miliarde euro, iar portalul unic digital reunește într-un singur lor toate procedurile administrative etc.

  Activitatea Europe Direct București din lunile septembrie și octombrie include următoarele evenimente: participarea Europe Direct București la „World Experience Festival”, la evenimentul „Europarlamentar pentru o zi” și la „Noaptea Cercetătorilor Europeni 2018”, schimbul de experiență și bune practici cu Centre Europe Direct din Grecia, organizarea a două reprezentații de teatru forum din cadrul Caravanei „Stă în puterea ta să schimbi ceva!” în Grecia, organizarea workshop-urilor „Consumatorul în era digitală”, „Fii tu viitorul Erasmus!”, precum și „Meet your EU Job”, a bibliotecii vii „Educația: necesitatea unui model”. De asemenea, în octombrie, un membru al ED București a participat și la sesiunea de formare de la Bruxelles pe tema alegerilor pentru Parlamentul European de anul viitor.

  La rubrica dedicată Președinției Consiliului UE prezentăm un articol referitor la „Conferința de încheiere a Consultărilor cetățenești pentru viitorul Uniunii Europene”.

  Dintre Oportunitățile europene amintim vizite de studiu la Parlamentul European, Corpul European de Solidaritate, bursele Google Europe pentru studenții cu dizabilități, programul de rezidență Pact Zollverein 2019, precum și o nouă oportunitate Discover EU pentru tineri.

  Micii europeni au ocazia să primească informații despre politica economică: Ana și Alex în lupta cu falsificatorii de bancnote, precum și despre jocul „Euro Run”. De asemenea, aceștia pot afla curiozități din statele membre ale Uniunii Europene în rubrica „Știați că?”

  Detalii despre toate acestea în cel de-al 35-lea număr al Buletinului informativ Europe Direct Bucureşti!