Centrul de informare Europe Direct (CIED) Bucureşti
Institutul European din Romania
 • Buletin informativ – anul VI, nr. 34, august 2018

  Cel de-al 34-lea număr al Buletinului informativ electronic al Europe Direct Bucureşti poate fi descărcat aici.

  La secțiunea „Actualitatea europeană”, aflăm, de la Comisia Europeană, că, Uniunea Vamală, cel mai mare bloc comercial din lume, a împlinit 50 de ani, că procesul de retragere a Marii Britanii din cadrul Uniunii trebuie accelerat, dar și că România a fost trimisă în fața Curții de Justiție pentru neaplicarea normelor privind combaterea spălării banilor. Un impact pozitiv la nivelul Uniunii Europene este datorat planului Juncker, al cărui succes se materializează prin depășirea obiectivului inițial de investiții de 315 miliarde de euro. Dincolo de succesele din interiorul granițelor Uniunii se sedimentează un acord comercial între UE și Japonia, care va favoriza o zonă comercială deschisă pentru 600 milioane de persoane. În aceeași notă pozitivă, Parlamentul European ne furnizează noutăți privind înființarea Fondului European de Apărare, destinat dezvoltării capacităților militare, combaterea terorismului fiind una dintre prioritățile Uniunii. Aflăm, de asemenea, informații privind obiectivele și măsurile UE privind reducerea emisiilor de CO2, precum și regulile de ținut minte la călătoria cu animalele de companie.

  Secțiunea „Europa pentru cetățeni” cuprinde informații privind problema standardului dublu de calitate din UE, regulile pentru echilibrul dintre viața profesională și cea de familie, evaluarea finală a dialogului cu firma Volkswagen, implicată în dieselgate anul trecut și aflăm cum putem beneficia de cardul european de asigurări sociale de sănătate, dar și care ne sunt drepturile la călătoria în UE.

  Activitatea Europe Direct București din lunile iulie și august include proiecte ambițioase în care este promovată  îmbrățișarea lecturii într-un mod interactiv prin intermediul evenimentului „Biblioteca Vie- Poveștile salvatorilor din pasiune!” . Un alt eveniment dedicat tinerilor a fost și Scoala de vară,, Tinerii și democrația” ce i-a avut ca protagonisti pe voluntarii din Bucuresti, Arges, Maramures si Bistrita. Obiectivul evenimentului a fost creearea unor povesti digitale pe tema motivarii cetatenilor si , in special, a tinerilor. Europe Direct Bucuresti a participat, de asemenea, la Conferinta de Lansare a Presedintiei Austriece si la Conferinta „Romania si Acordul de Parteneriat Economic Japonia- UE”.

  Rubrica dedicată Președinției Consiliului UE prezintă un articol de opinie referitor la încercarea României de a se afirma in cadrul relatiilor internationale și un infografic.

  Dintre Oportunitățile europene amintim un stagiu la Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene, Corpul European de solidaritate: o noua cerere de propuneri de proiecte, Concursul annual de traduceri al Comisiei Europene care se adreseaza școlilor, precum și Concursul #EUandME: tinerii regizori, invitati la Actiune!

  Micii europeni au ocazia să primească informații despre publicațiile „Agricultura” și „Zborul cocorilor”. De asemenea, aceștia pot afla curiozități din statele membre ale Uniunii Europene în rubrica „Știați că?”

  Detalii despre toate acestea în cel de-al 34-lea număr al Buletinului informativ Europe Direct Bucureşti!