Centrul de informare Europe Direct (CIED) Bucureşti
Institutul European din Romania
 • Buletin informativ – anul VI, nr. 33, iunie 2018

  Cel de-al 33-lea număr al Buletinului informativ electronic al Europe Direct Bucureşti poate fi descărcat aici.

  La  secțiunea „Actualitatea Europeană” aflăm de la Comisia Europeană că în România, creșterea economică este puternică, însă, în curs de încetinire, s-au demarat acțiuni concrete pentru ca piața unică digitală de încredere să devină realitate, că investițiile în cercetare și inovare reprezentă viitorul Europei, prin îmbunătățirea sistemului de informații privind vizele vom avem frontiere mai sigure, s-au luat măsuri privind protecția cetățenilor de poluarea atmosferică, România trebuie să își alinieze taxele de înmatriculare a vehiculelor la normele UE, cu ajutorul tinerilor și noilor strategii în educație vom avea o Europă mai puternică. Totodată, România a primit recomandări privind domeniul economic și s-a alăturat inițiativelor UE din domeniul digital, se iau măsuri privind dublul standard la produsele alimentare iar UE este tot mai aproape de o Uniune a energiei etc. De la Parlamentul European aflăm că premiul Charlemagne pentru tineri 2018 s-a acordat unui proiect polonez, primim informații privind autorizarea pesticidelor, domeniul tehnologiei blockchain, dar și cu privire la un sandaj Eurobarometru ce înregistrează o susținere record față de UE, se stabilesc noi reguli privind dronele și pentru a lupta împotriva practicilor comerciale neloiale.

  Secțiunea „Europa pentru cetățeni” cuprinde informații cu privire la asistența consulară pentru toți cetățenii UE,  protecția datelor cu caracter perosnal la nivelul UE, s-a propus dublarea finanțării programului Erasmus, profesorii din statele membre vor primi o „grădină în miniatură” ca material didactic, iar campania #EUandME  a ajunns și în România.

  Dintre activitățile Europe Direct București menționăm: participarea la „Piața statelor membre UE, celebrarea Zilei Europei prin eveminentul „CULTUREurope”, precum și printr-o activitate la Colegiul Național „Ion Creangă”, participarea Centrului nostru la Atelierul de dezbateri „Valorile europene din perspectiva tinerilor”, Ora de informare europeană la Școala Gimnazială 129 „Elena „Farago”, reprezentațiile de teatru forum din cadrul Caravanei „Stă în puterea ta să schimbi ceva, de la Liceul Tehnologic „Doamna Chiajna”, Liceul Tehnologic „Cezar Nicolau” din Brănești, Liceul Tehnologic „Panfil Șeicaru” din Brănești, Liceul Teoretic „Radu Popescu” din Popești Leordeni, jud. Ilfov și de la Colegiul Tehnic „Carol I„ din București, participarea la Dialogul cu comisarul european pentru educație, cultură, tineret și sport, Tibor Narvacsics, participarea la Eurofast 2018, organizarea evenimentului „Biblioteca Vie – Nu judeca o carte după copertă!”, participarea la prezentarea raportului privind provocările societății civile al FRA, dar și la dezbaterea „Guvernanța economică: între București și Bruxelles – Ce este de făcut?”.

  La secțiunea „Pregătirea Președinției Consiliului UE” avem informații cu privire la conferința de lansare a consultărilor cetățenești privind viitorul Europei și publicăm un infografic.

  Secțiunea „Oportunități Europene” conține informații despre concursul de fotografie „UE și EU”, stagii de practică la Comisia Europeană și în cadrul Centrului de Limbi Moderne (ECML), concursul de fotografie „EU in my Region”, precum și informații cu privire la alte oferte de stagii de practică, la Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară – EFSA și la Parlamentul European. Aflăm despre EU Datathon 2018, dar și despre premiul european pentru durabilitate #EUSustainabilityAward și despre proiectul InclusionPlus: Erasmus+ pentru zonele rurale.

  Micii europeni au ocazia să primească informații despre publicația „52 de pași către un oraș mai verde” și despre jocul online „Shaun, Mielul Sustenabil”. De asemenea, aceștia pot afla curiozități din statele membre ale Uniunii Europene în rubrica „Știați că?”

  Detalii despre toate acestea în cel de-al 33-lea număr al Buletinului informativ Europe Direct Bucureşti!